آتش نشانی - امداد و نجات
شروع به فعالیت 23-5-92
دریافت مجوز 17-8-94
دارای مجوز نشر دیجیتال برخط به شماره 2324 از مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال
و همچنین مجوز رسانه برخط اختصاصی با کد شامد 1-1-698164-65-3-1 از سامانه محتوای فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
دامنه های اختصاصی ما:
www.saveh125.ir
www.125saveh.ir
شماره های تماس مدیر سایت :
09102050323
09999901250
(کارشناس مدیریت و فرماندهی در حریق و حوادث آتش نشان مهرداد شاهرخ)
---------------------------------------
آدرس وب سایت تازه تاسیس آتش نشانی شهرصنعتی کاوه
www.kaveh125.ir
آيين نامه حفاظتي مواد خطرناك و مواد قابل اشتعال و مواد قابل انفجار قسمت اول - تعاريف و اصطلاحاتالف - در اين آيين نامه مايع قابل اشتعال به مايعاتي اطلاق ميشود كه نقطه اشتعال آنها از صد درجه سانتيگراد (212 درجه فارنهايت) كمتر باشد. ب - مايعاتي كه نقطه اشتعال آنها از 100 درجه سانتيگراد بيشتر باشد مايع غيرقابل اشتعال ناميده ميشود. ج - «مخزن روي زمين» به مخازني اطلاق ميشود كه هيچ قسمت از آن از سطح زمين طبيعي پايينتر نباشد. د - «مخزن مدفون» به مخازني اطلاق ميشود كه كاملاً در زمين مدفون شده و سقف آن با قشري به ضخامت حداقل 60 سانتيمتر از خاك مستور شده باشد. هـ - «مخزن نيمه مدفون» به مخازني اطلاق ميشود كه كليه يا قسمتي از آن در داخل زمين قرار گيرد و در صورتي كه كليه مخزن درون خاك باشد قشر خاك روي سقف مخزن كمتر از 60 سانتيمتر باشد. و - «فيبر» اصطلاحاً عبارت از الياف مقاومي است كه داراي ريشه معدني - نباتي و يا حيواني باشد. ز - «گرد و غبار» به ذرات جامدي اطلاق ميشود كه ميتواند به اطراف پراكنده شود و يا در هوا معلق بماند و منشاء توليد اين ذرات نتيجه عمليات گوناگون از قبيل كوبيدن، قطع كردن، الك كردن، سائيدن، انفجار يا از هم پاشيدن مواد آلي و غيرآلي مثل ذغال سنگ، فلزات و املاح آنها و همچنين حبوبات، غلات، چوب و غيره است. ح - دود به ذرات جامد معلق اطلاق ميشود كه در اثر تراكم گازها و يا تبخير فلزات در حال ذوب و يا احتراق ناقص سوختها و مواد آلي ديگر بوجود بيايد و با مواد اوليه آنها متفاوت ميباشد. ط - گاز به ذراتي اطلاق ميشود كه مانند هوا شكل و حجم ثابتي نداشته ليكن استعداد گسترش غيرمحدود دارد و ممكن است آن را به وسيله ازدياد فشار و يا كاهش حرارت به صورت مايع و يا جامد درآورد. ي - مه به قطرات مايع معلق اطلاق ميشود كه به وسيله تراكم از حالت گازي به حالت مايع يا پخش مايع به صورت ذرات ريز در فضا بوجود ميآيد. ك - بخار به حالت گازي موادي اطلاق ميشود كه در شرائط معمولي (يك آتمسفر فشار و 15 درجه سانتيگراد) مايع و يا جامد هستند. اين بخار در اثر ازدياد فشار و يا كاهش گرما به صورت اوليه در ميآيد.
قسمت دوم - مواد خطرناك و زيان بخش
فصل اول - مقررات عموميماده 1: در كارگاههايي كه مواد خطرناك و زيان بخش به صورت جامد، مايع يا گاز تهيه حمل و نقل و يا مصرف ميشود و همچنين در مكانهايي كه مواد قابل اشتعال يا موارد قابل انفجار گردهاي سمي و مضر و مواد تحريك كننده توليد و يا پخش ميشود بايد مواد اين آييننامه مورد رعايت قرار گيرد. ماده 2: عمليات مخاطرهآميز بايد حتي الامكان در اطاقها و بناهاي مجزا با حداقل نفرات و رعايت احتياطات كامل و مخصوص انجام گيرد مگر اينكه مقام فني صلاحيتدار ترتيب ديگري را مقرر داشته باشد. ماده 3: عمليات مخاطرهآميز بايد در دستگاههاي سر بسته انجام گيرد تا از تماس اشخاص با مواد زيان بخش و از انتشار گرد، فيبر، دود، گاز، مه و بخار در هواي كارگاه كه كارگران در آن مشغول كار هستند جلوگيري شود. ماده 4: در صورتي كه بكار بردن دستگاههاي سر بسته مقدور نباشد گرد و غبار گازها دود و ابخره زيان بخش را بايد در همان لحظه توليد يا در نزديكترين فاصله از مرحله توليد بهوسيله دستگاه سرپوش مكنده با دودكشهاي مخصوص از محيط كارگاه خارج نمود. ماده 5: براي كارگراني كه با مواد خطرناك و زيان بخش كار ميكنند بايد حفاظي متناسب با نوع كاري كه انجام ميدهند تهيه گردد و كارگران موظفند آنها را در موقع كار مورد استفاده قرار دهند. تبصره - جهت محافظت كارگران از مواد خطرناك نبايد فقط به تجهيزات حفاظتي شخصي متكي بوده بلكه علاوه بر تجهيزات مذكور بايد به وسائل و تدابير قطعي براي رفع مخاطرات توسل جست مگر در فعاليتهاي غير مستمر و اتفاقي و پراكنده كه ممكن است وسايل حفاظتي شخصي به تنهايي كافي باشد.
فصل 2- علايم مشخصه براي وسايل و ظروفماده 6: هر نوع ظرف بزرگ و كوچك و وسايل ديگري كه مواد خطرناك در آنها نگهداري ميشود بايد: الف - داراي رنگ ساده و مشخصي باشد. ب - با نصب پلاك محتويات داخل آن شناسانده شود. ج - دستورالعملهاي لازم براي بكار بردن محتويات آن به نحو بيخطر و بدون زيان همراه داشته باشد.
فصل 3- آزمايش هواماده 7: هواي كارگاهها بايد بطور متناوب در فواصلي كه لازم باشد مورد آزمايش و كنترل قرار گيرد تا اطمينان حاصل شود كه غلظت گرد و غبارهاي سمي و همچنين ذرات فيبرها و يا دود و ابخره از حد مجاز تجاوز ننمايد و اين حد مجاز از طرف مقامات صلاحيتدار فني تعيين و دائماً با گذشت زمان و پيشرفت بهداشت كار قابل تجديد نظر است. تبصره - دستگاههاي تهويه و تبادل هوا از حيث ساختمان و كيفيت نصب و طرز كار بايد متناسب با وضع كار و كارگاه باشد.
فصل 4- جلوگيري از تراكم گرد و غبارماده 8: كليه قسمتهاي ساختمان و وسايل اطاقهاييكه در آن گرد و غبار مضر به وجود ميآيد بايد به نحوي طرح و نصب شوند كه حتي الامكان فاقد سطوح گرد و غبار گير باشد كليه قسمتهاي اين گونه كارگاهها بايد بطور مستمر تميز و گردگيري شود. ماده9:كف اطاقها بايد حتيالامكان صاف و هموار بوده تا نظافت آن بهسهولت مقدور باشد. تبصره - از گستراندن قطعات بي تناسب لينولئوم و قرار دادن صفحات فلزي و اشياء ديگري كه گرد و غبار بتواند زير آن متراكم شود بايد خودداري كرد.
قسمت سوم - مواد قابل استعمال و مواد قابل انفجار
فصل 1- مقررات عموميماده 10: عملياتي كه احتمال خطر انفجار و يا اشتعال دارد بايد در ساختمانهاي جداگانه به فواصلي كه از طرف مقام صلاحيتدار تعيين شود يا در اطاقهاييكه بهوسيله ديوار ضد حريق از نوع مجاز از يكديگر جدا باشند صورت گيرد. ماده 11: در و پنجرههاي اماكن فوق بايد خودكار باشد كه در موقع خطر خود بخود بسته شوند و در مقابل اشتعال و انفجار مقاومت داشته باشد. ماده 12: در اطراف ابنيه مذكور و در فاصلهاي كه از طرف مقام فني صلاحيتدار تعيين ميشود به هيچوجه كوره آتش و دستگاه خشك كن و هر گونه منبع توليد جرقه و حرارت نبايد وجود داشته باشد. ماده 13: ابنيهاي كه در آنجا مواد قابل انفجار تهيه، نگهداري و يا مصرف ميشود بايد داراي دريچه انفجار باشد اين دريچهها از مواد سبك غير قابل اشتعال (مثلاً شيشه به ضخامت 2 ميليمتر) و با پنجرههاي لولايي در بدنه و سقف ساخته شود كه در نتيجه فشار به خارج باز شود. سطح دريچههاي انفجار بايد به ترتيب زير پيشبيني شود. الف - يك متر مربع براي 24 متر مكعب فضا در ساختمانهايي كه از بتن مسلح قوي ساخته شده است. ب - يك متر مربع براي 20 متر مكعب در ساختمانهايي كه از بتن مسلح ضعيف ساخته شده است. ج - يك متر مربع براي 15 متر مكعب فضا در ساختمانهاي سبك. ماده 14: كف اطاقهايي كه در آن مواد قابل اشتعال و مواد قابل انفجار تهيه و يا انبار و يا مصرف ميشود بايد: الف - غير قابل اشتعال و غير قابل نفوذ باشد. ب - از مواد و مصالحي ساخته شده باشد كه سقوط يا اصطكاك اشياء روي آن موجب توليد جرقه نشود.
فصل 2- پيشگيريهاي لازم در مورد تراوش و يا سرازيرشدنمايعاتماده 15: موسساتي كه مايعات قابل اشتعال توليد و يا مصرف ميكنند بايد داراي مخزن مخصوص باشند كه در صورت لبريز شدن و يا پيدايش نقصي در ظروف بتوان مايع ريخته شده را به مخزن مزبور انتقال داد. ماده 16: مخازن و انبارهايي كه در آن مايعات قابل اشتعال و انفجار وجود دارد بايد بهوسيله ديوار يا خاك ريزهاي غير قابل نفوذ كه داراي ظرفيت متناسب براي گنجايش تمام مايع باشد محصور گردد و نيز به قسمي ساخته شود كه مايعات مزبور در نتيجه حريق يا علل ديگر نتواند به هيچوجه از محوطه محصور خارج و در اطراف پخش گردد.
سایر فصل ها در ادامه مطلب....
فصل 3- راههاي خروجي
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):
مرتبط باموضوع : چرا آتش نشانان دو نفری سرلوله ( نازل ) را نگه میدارند؟ [ سه شنبه، 22 دي ماه، 1394 ] 3698 مشاهده
اصطلاحات در انفجارات [ جمعه، 10 دي ماه، 1395 ] 630 مشاهده
دستگاه AFT .برگزاری کلاس و آموزش [ چهارشنبه، 25 آذر ماه، 1394 ] 22218 مشاهده
نجات مردی از روی بام [ ، -78 فروردين ماه، -621 ] 1415 مشاهده
جلوگیری از آتش سوزی در منازل!!! [ پنجشنبه، 13 آبان ماه، 1395 ] 503 مشاهده
|
امتیاز دهی به مطلب |